Metselaar

Opleidingsinformatie

Houders van het diploma ‘Metselaar’ zijn gekwalificeerd om de meest gangbare metselwerkzaamheden op het gebied van de bouw uit te voeren. Zij kunnen in de bouw aan de slag als Metselaar ‘inclusief casco lijmwerk’ of Metselaar ‘inclusief lichte scheidingswanden’.

Algemene informatie

Domein: Bouw en infra
Subdomein: Bouwkunde
Opleidingsduur: 2 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 2
Opleidingskosten: Klik hier om naar je leermiddelenlijst te gaan
Leerweg: BBL: 2 jaar | BOL: 2 jaar
Afdeling: Bouwkunde
Locatie: Biesdonkweg 31, Breda

Opleidingsinformatie

Inhoud

Houders van het diploma ‘Metselaar’ zijn gekwalificeerd om de meest gangbare metselwerkzaamheden op het gebied van de bouw uit te voeren. Zij kunnen in de bouw aan de slag als Metselaar ‘inclusief casco lijmwerk’ of Metselaar ‘inclusief lichte scheidingswanden’. De belangrijkste werkzaamheden van de Metselaar ‘inclusief casco lijmwerk’ zijn: Uitvoeren van metselwerkzaamheden, Verlijmen van kalkzandsteenelementen. De belangrijkste werkzaamheden van de metselaar ‘inclusief lichte scheidingswanden’ zijn: Uitvoeren van metselwerkzaamheden, Lijmen van lichte scheidingswandelementen. Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met de Bouwschool Breda in het Bouw en techniekcentrum aan de Biesdonkweg.

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

Na het behalen van je diploma kun je verder in de richting allround metselaar.

Startmaand

1 september of flexibele instroom.

Lesmethode

-

Stage

In een BBL studie volg je geen stage maar zoek je zelf een werkgever. Je komt gemiddeld een dag per week, of een aantal dagen per periode naar het Radius College voor onderwijs. In een BOL studie kom je 5 dagen per week naar school en volg je perioden met stage.

Studievoortgang

In het studieprogramma leer je de volgende zaken: - Richt werkplek in - Verricht stelwerkzaamheden - Brengt hulpconstructies aan - Maakt metselwerk - Brengt benodigde bouwkundige voorzieningen aan - Brengt voegwerk aan - Dekt metselwerk af - Ruimt werkplek op - Stelt de kim - Maakt handmatig lijmwerk - Maakt machinaal lijmwerk - Werkt lijmwerk af - Schoort lijmwerk af Studiebelasting in uren 3200

Certificaten

-

Werkgebied

De metselaar verricht zijn werkzaamheden in bedrijven in de sector bouw. Vaak is hij werkzaam in een bedrijf dat zich bezig houdt met alle voorkomende werkzaamheden op het metselgebied. Opdrachtgevers zijn aannemers en particulieren.

Bijzonderheden

-

Kosten

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: radius@rocwb.nl

Competenties

-

Het beroep

Lijkt deze opleiding je wat?
Let op! Deze opleiding wordt ook gegeven op Markiezaat College
of bekijk alle opleidingen in de Studiekiezer
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Metselaar

Crebo: 25103
Metselaar Resultaten van zijn beroep zijn uitgevoerd (complex) metselwerk, verlijmde kalkzandsteenwanden, verlijmde lichte scheidingswanden en uitgevoerd gerepareerd/ her

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht