Chemisch-fysisch analist

Opleidingsinformatie

Als chemisch-fysisch analist en als biologisch-medisch analist ben je betrokken bij bloed- en weefselonderzoek, ziektebestrijding, ontwikkeling van nieuwe medicijnen, controle van grondstoffen, bodemanalyse of onderzoek naar de kwaliteit van het milieu. Binnen beide studierichtingen is het belangrijk dat jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en zorgvuldig en nauwkeurig kunt werken.  

Algemene informatie

Domein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Subdomein: Laboratoriumtechniek
Opleidingsduur: 4 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BOL: 4 jaar
Afdeling: Laboratoriumonderwijs
Locatie: Terheijdenseweg 348, Breda

Opleidingsinformatie

Inhoud

Als analist ben je betrokken bij bloed- en weefselonderzoek, ziektebestrijding, ontwikkeling van nieuwe medicijnen, controle van grondstoffen, bodemanalyse of onderzoek naar de kwaliteit van het milieu. Binnen beide studierichtingen is het belangrijk dat jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en zorgvuldig en nauwkeurig kunt werken.  

Na een algemene basis, waarin beide opleidingen aan bod komen, maak je na 2 jaar een keuze voor één van de volgende profielen:

- Biologisch-Medisch analist
- Chemisch-Fysisch analist.

 

Eisen

Voor de opleiding Chemisch-fysisch analist en de opleiding Biologisch-medisch analist geldt dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. In totaal zijn er 90 plaatsen beschikbaar. Op volgorde van datum van aanmelding worden de plaatsen ingevuld. Meld je daarom op tijd aan!

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (voorheen lbo diploma), met wiskunde en scheikunde, of
  • Je hebt een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg (voorheen vbo of mavo diploma), met wiskunde, of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Vervolg

Je kunt aan de slag in een van de laboratoria in het chemisch-fysisch of biologisch -medisch  werkveld.  Of je kunt verder studeren aan het hbo of verwante opleidingen.

Startmaand

1 september of flexibele instroom.

Lesmethode

Bij het Radius College leer je competentiegericht. Dat betekent binnen deze opleiding dat gestructureerd en nauwkeurig werken zoals je dat in een laboratorium ook moet doen een belangrijke rol spelen.

 

 

Stage

Je loopt in alle leerjaren stage. Het eerste leerjaar is dat een snuffelstage. Je stage periode worden uitgebreider naarmate je verder in je opleiding komt. De stages worden in overleg met de opleiding afgesproken en hebben altijd een verband met de richting die jij kiest.

Studievoortgang

Iedere leerling krijgt een studieloopbaanbegeleider. Je voortgang wordt met deze begeleider periodiek besproken.  Je moet ieder leerjaar voldoende afronden voor dat je verder mag naar het volgende leerjaar.

Certificaten

-

Werkgebied

-

Bijzonderheden

Mbo of havo?
Als je nu op het vmbo zit en je wilt graag een hbo-opleiding volgen, dan kun je dat doen via de havo of via het mbo. De havo-route gaat via het voortgezet onderwijs en leidt je algemeen op. Dat duurt twee jaar. Daarna volg je vier jaar hbo. Dit is geschikt voor denkers.

Voor de doeners is wellicht de mbo-route beter. Je leert een vak, doet veel praktijkervaring op en je wordt opgeleid voor een beroepsrichting. Dit duurt maximaal 4 jaar. Met een havo-diploma is een verkort traject (3 jaar) mogelijk.

Beroep van de toekomst
In een biobased economy worden planten(resten), algen en vleesafval gebruikt om medicijnen, kleurstoffen, biopolymeren, energie en brandstof te produceren.

Een laboratorium bewaakt de kwaliteit van deze processen en producten. Voor opleidingen binnen deze biobased economy werken het Radius College, Het Makiezaat College en het Prinsentuin College samen binnen het Centrum Innovatief Vakmanschap (CIV). Meer informatie vind je op www.civbiobased.nl/ studenten 

Kosten

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten € 1155,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten BOL: 
Leerjaar 1: ca. € 350,-
Leerjaar 2: ca. € 350,-
Leerjaar 3: ca. € 260,-
Leerjaar 4: ca. € 60,-

Niet opleidingsgebonden kosten BOL: 
Leerjaar 1: ca. € 110,-
Leerjaar 2: ca. € 19,-
Leerjaar 3: ca. € 80,-
Leerjaar 4: ca. € 19,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten.

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Studiemateriaal bestellen?
Bestel hier de leermiddelen die je nodig hebt voor deze opleiding.

Leskosten

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: radiuscollege@rocwb.nl

Competenties

-

Het beroep

Lijkt deze opleiding je wat?
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Chemisch-fysisch analist

Crebo: 25046
De chemisch-fysisch analist analyseert chemische- en fysische substanties en producten (grondstoffen, half- en eindfabricaat) of deze voldoen aan de kwaliteitse

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht