Eerste Bedrijfsautotechnicus

Opleidingsinformatie

Als Eerste Bedrijfsautotechnicus verricht je zelfstandig alle voorkomende reparaties aan bedrijfsauto’s inclusief het opsporen van storingen.

Algemene informatie

Domein: Mobiliteit en voertuigen
Subdomein: Mobiliteitstechniek
Opleidingsduur: 3 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 3
Leerweg: BBL: 3 jaar
Afdeling: Motorvoertuigentechniek
Locatie: Terheijdenseweg 350,

Opleidingsinformatie

Inhoud

Deze opleiding wordt verzorgd door de afdeling Motorvoertuigentechniek van het Radius College. De Eerste Bedrijfsautotechnicus is werkzaam in werkplaatsen van bedrijfsautobedrijven die behoren tot de mobiliteitsbranche. Hij heeft ook contact met klanten/chauffeurs en dient daartoe te beschikken over het vermogen zich te verplaatsen in de situatie van zijn gesprekspartner. Verder kan hij belast worden met het begeleiden en ondersteunen van leerlingen en/of minder ervaren collega's. Bedrijfsauto’s die ongepland stilstaan, kosten geld. Dat vraagt om een flexibele, zelfstandige en creatieve beroepshouding die erop gericht is de klus te klaren, ook al betekent het dat iedere beschikbare technicus moet bijspringen en doorwerken. De bedrijfsautotechniek vraagt om een bijzonder grote betrokkenheid en servicegerichtheid. De Eerste Bedrijfsautotechnicus kan 24-uurs hulpdiensten hebben. Dat betekent pechhulp aan op locatie gestrande bedrijfsvoertuigen. Dit vereist een hoge mate aan creativiteit en improvisatievermogen. Goede ‘doorvraag’technieken zijn essentieel om te bepalen welke materialen mee moeten in de servicebus, teneinde de benodigde hulp te kunnen bieden. Voor het verlenen van pechhulp langs de weg is bovendien een groot (verkeers)veiligheidsbewustzijn vereist.

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

Technisch Specialist bedrijfsauto's Niveau 4 BBL

Startmaand

1 september of flexibele instroom.

Lesmethode

Studieprogramma: Dit is een competentiegerichte studie Studiebelasting in uren 3200

Stage

In een BBL studie volg je geen stage maar zoek je zelf een werkgever. Je komt gemiddeld een dag per week, of een aantal dagen per periode naar het Radius College voor onderwijs.

Studievoortgang

-

Certificaten

-

Werkgebied

-

Bijzonderheden

-

Kosten

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het cursusgeld voor BBL-studenten niveau 3 & 4 € 582,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 600,-
Leerjaar 2: ca. € 525,-
Leerjaar 3: ca. € 350,-

Niet opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: € 65,-
Leerjaar 2: € 19,-
Leerjaar 3: ca. € 19,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten.

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Leskosten

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: radiuscollege@rocwb.nl

Competenties

-

Het beroep

Lijkt deze opleiding je wat?
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Eerste Bedrijfsautotechnicus

Crebo: 25245
Eerste Bedrijfsautotechnicus De Eerste Bedrijfsautotechnicus is werkzaam in werkplaatsen van bedrijfsautobedrijven die behoren tot de mobiliteitsbranche. Zijn werkgever kan merkdealer zijn

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht