Laboratoriumonderwijs


Opleidingenaanbod

Geen afbeelding
Leerweg BOL BBL
Niveau 1 2 3 4
Als analist ben je betrokken bij bloed- en weefselonderzoek, ziektebestrijding, ontwikkeling van nieuwe medicijnen, cont…
Geen afbeelding
Leerweg BOL BBL
Niveau 1 2 3 4
Als chemisch-fysisch analist en als biologisch-medisch analist ben je betrokken bij bloed- en weefselonderzoek, ziektebe…

Laboratoriumonderwijs
Als analist ben je betrokken bij bloed- en weefselonderzoek, ziektebestrijding, ontwikkeling van nieuwe medicijnen, controle van grondstoffen, bodemanalyse of onderzoek naar de kwaliteit van het milieu. Binnen beide studierichtingen is het belangrijk dat jij en groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en zorgvuldig en nauwkeurig kunt werken.  

Opleidingsrichtingen:
- Biologisch-Medisch analist
- Chemisch-Fysisch analist

Toelating 
Voor beide richting geldt dat het een vierjarige BOL, niveau 4 opleiding is. De doorstroomrechten zijn vmbo-diploma kader (scheikunde en biologie zijn noodzakelijk), tl, gl of een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 met wiskunde. Natuur-, scheikunde  en biologie zijn voor deze leerwegen / opleidingen gewenst.

Werk
Je kunt aan de slag in een van de laboratoria in het chemisch-fysisch of biologisch -medisch  werkveld.  Of je kunt verder studeren aan het hbo of verwante opleidingen.

Mbo of havo?
Als je nu op het vmbo zit en je wilt graag een jbo-opleiding volgen, dan kun je dat doen via de havo of via het mbo. De havo-route gaat via het voortgezet onderwijs en leidt je algemeen op. Dat duurt twee jaar. Daarna volg je vier jaar hbo. Dit is geschikt voor denkers.

Voor de doeners is wellicht de mbo-route beter. Je leert een vak, doet veel praktijkervaring op en je wordt opgeleid voor een beroepsrichting. Dit duurt maximaal 4 jaar. Met een havo-diploma is een verkort traject (3 jaar ) mogelijk.

Beroep van de toekomst
In een biobased economy worden planten(resten), algen en vleesafval gebruikt om medicijnen, kleurstoffen, biopolymeren, energie en brandstof te produceren.

Een laboratorium bewaakt de kwaliteit van deze processen en producten. Voor opleidingen binnen deze biobased economy werken het Radius College, Het Makiezaat College en het Prinsentuin College samen binnen het Centrum Innovatief Vakmanschap (CIV). Meer informatie vind je op www.civbiobased.nl/ studenten